Translate

ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΗ ΚΟΡΙΝΘΟ

Επειδή υποστηρίζω την πνευματική ιδιοκτησία, θα ήταν αχάριστο κι άπρεπο από μέρους μου αν δεν αναφέρω ότι οι ασπρόμαυρες φωτογραφίες και οι πληροφορίες που δημοσιεύω εδώ, είναι από το αρχείο του τοπικού μας περιοδικού ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ. Ιστοσελίδα δεν έχουν, αλλά έχουν e-mail:k_orizodes@hotmail.com, τηλ & fax:2741028770, 2741026795, 6946474010, για όσους ενδιαφέρονται για επικοινωνία.
Επιγραμματικά, λίγα λόγια για την Κόρινθο.
Το 1858 έγινε ο μεγάλος σεισμός, όταν η Κόρινθος βρισκόταν ακόμα στην θέση της Αρχαίας Κορίνθου περίπου, με δεκαεννιά νεκρούς, εξήντα τέσσερις σοβαρά τραυματισμένους και πάνω από εκατό με ελαφρά τραύματα.
Το Μάρτιο του ίδιου χρόνου, με ψήφισμα νόμου, δόθηκαν 50.000δρχ.ως χρηματική βοήθεια. Το Δεκέμβριο του 1861, ενισχύθηκαν με έκτακτες πιστώσεις, με άλλα 10.000δρχ. και τον Ιανουάτιο του1862, με 20.000δρχ. ακόμα.
Μετά από αυτό κι εφόσον η πόλη είχε καταστραφή ολοσχερώς, αποφάσισαν την νέα τοποθεσία στην περιοχή που βρίσκεται τώρα, η οποία θεωρήθηκε η πιο κατάλληλη μετά από μελέτες.
Το 1908, ο επιχειρηματίας Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, γαμπρός του πρώην δημάρχου Ρουφογάλη, έφερε απ' την Ευρώπη αυτοκίνητο δέκα θέσεων δημιουργώντας δρομολόγιο για τον χειμώνα Κόρινθος-Βόχα και για το καλοκαίρι Κόρινθος-Λουτράκι και πλήρωνε ο ίδιος τον σωφέρ!
Η Κόρινθος εκείνη την εποχή, με 6.000 κατοίκους, είχε δημοτικά σχολεία, γυμνάσιο, πρωτοδικείο, γιατρούς, δικηγόρους, φαρμακοποιούς, συμβολαιογράφους και άλλα επαγγέλματα ευημερούσαν.
Τον Απρίλιο του 1928 άλλος ένας ισχυρός σεισμός κατέστρεψε τη Κόρινθο στη καινούργια της τοποθεσία!
Παρ' όλες τις αντίξοες συνθήκες η Κόρινθος αναδιοργανώθηκε και η τοποθεσία με το λιμάνι, την έκανε ένα εμπορικό κέντρο που ακόμα στις μέρες μας ευημερεί κι αναπτύσεται!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου